ACT4kids

ACT4kids bij De Vlieger BredaACT4kids is afgeleid van Acceptance and Commitment Therapy en aangepast aan de belevingswereld van kinderen en jongeren. Het leert kinderen beter om te gaan met gevoelens en gedachten zonder ze weg te duwen. Het is oké om boos en verdrietig te zijn, bang of juist heel enthousiast en blij. En gedachten komen en gaan. Soms kun je ernaar luisteren en soms is het kletspraat. Gedachten en gevoelens zijn er gewoon en hoeven dus niet in de weg te staan bij de dingen die je graag wilt doen.

Aan de hand van metaforen wordt gewerkt aan het ontwikkelen van veerkracht. Een voorbeeld van een metafoor is het eiland, dat symbool staat voor het eigen leven. De boom, het hart en de uil geven informatie over je leven, jij beslist wat je ermee gaat doen en de olifant en kat zorgen ervoor dat je in gang schiet.

De methode maakt gebruik van mindfulness, verbeelding en lichaamsgerichte oefeningen, is luchtig en speels en aan te passen aan de voorkeuren van een kind.

Ik vind deze methode zeer geschikt voor hoogbegaafde kinderen omdat hoogbegaafde kinderen en jongeren vaak leven vanuit hun hoofd. Soms raken ze zo verstrikt in hun eigen gedachten dat ze niet meer weten wat ze willen en helemaal stilvallen. Ook is de frustratietolerantie van hoogbegaafde kinderen vaak lager dan gemiddeld. ACT4kids geeft handvatten om met frustraties te leren omgaan. Kijk hier voor meer informatie over ACT4kids.